Namborn, Kirche Mariä Himmelfahrt

Klik op deze link voor een foto van het orgel

Christian August Gerhardt bouwde in 1910 een nieuw orgel voor de Kirche Mariä Himmelfahrt in Namborn (Saarland) Duitsland. Het werd later diverse keren gewijzigd. In 2020 was de toestand van het instrument zo slecht dat een restauratie/reconstructie niet meer zinvol werd geacht. Het was ook financieel niet mogelijk. Thomas Gaida voerde een technische nieuwbouw met elektrische tractuur en sleepladen uit in de historische orgelkas. De historische pijpen kregen een plaats in het nieuwe orgel. De sleepladen komen uit een oud Engels orgel. De speeltafel komt uit de Sankt Gereon te Mönchengladbach-Giesenkirchen (Heinz Wilbrand 1972). Het pedaalklavier is afkomstig uit het voormalige Mayer-Orgel van de Sankt Barbara in Heinitz.

Dispositie:

Hauptwerk: C – g3 Bourdon 16′, Principal 8′, Hohlflöte 8′, Octave 4′, Flöte 4′, Quinte 2 2/3′, Principal 2′, Mixtur 4 fach 1 1/3′.
Oberwerk: C – g3 Gedackt 8′, Gemshorn 8′, Vox Coelestis 8′, Flöte 4′, Octave 2′, Sesquialter 2 fach.
Pedal: C – f1 Subbass 16′, Principalbass 8′.
Koppelingen: Normalkoppeln: HW/I, HW/II, HW/P, OW/I, OW/II, OW/P.
Suboktavkoppeln: HW/I, HW/II, OW/I, OW/II.
Superoktavkoppeln: HW/I, HW/II, W/P, OW/I, OW/II, OW/P.
Speelhulpen: 10.000 Setzerkombinationen, Tutti, Crescendotritt, Transposer +- 12 HT (sowohl general als auch werksweise), Sostenuto für jede Klaviatur, Pizzicato für jede Klaviatur.