Nieuw-Beijerland, Dorpskerk

Foto’s: Willemijn Hissink © 2017

Voor de in 1890/1891 gebouwde Gereformeerde Kerk, Fenneweg 9 te Hantum werd in 1899 bij H. van der Zee te Makkum een orgel gekocht. Tijdens de ingebruikname in september 1899 werd het instrument door de leverancier bespeeld. Er waren geregeld reparaties nodig, zodat het orgel al in 1912 werd vervangen door een werk van de firma Van Dam. In 1963 werd het orgel gereviseerd door de firma Vaas & Bron.

Na de vorming van de Protestantse Kerk Nederland is de Gereformeerde Kerk na een laatste kerkdienst op 21 oktober 2007 gesloten. Het orgel werd in november 2011 te koop aangeboden via Marktplaats. Het was eigendom van een particulier. Het is gekocht door Rini Wimmenhove, die het heeft opgeslagen in afwachting van mogelijke herplaatsing.

Eind 2015 is gestart met een restauratie, waarna het orgel is geplaatst in de Hervormde Dorpskerk in Nieuw-Beijerland. Bij de restauratie is het orgel met een tweede klavier en een vrij pedaal uitgebreid. Het tweede klavier is als dwarswerk geplaatst, en bestaat uit materiaal van Knipscheer. Op het hoofdwerk is een tongwerk geplaatst. Op 15 september 2017 is het orgel in gebruik genomen. Bij deze gelegenheid werd het bespeeld door Lennart Morée en Johan Verzendaal. Adviseur bij de werkzaamheden was Dirk Bakker.

Het vervangt een Verschueren-orgel dat naar België is verkocht.

De stemmingstemperatuur is evenredig zwevend, de toonhoogte is a’ = 435 Hz. bij 20 graden, en de winddruk is 66 mm waterkolom.

De windvoorziening bestaat uit een dubbelvouws magazijnbalg met 2 schepbalgen en pompboom (alles origineel) en een windmotor in dempkist naast de orgelkas.

Dispositie:

Manuaal 1: C – g3
Bourdon 16′ Discant (op kantsleep)
Prestant 8′
Violon 8′
Holpijp 8′
Octaaf 4′
Fluit 4′
Octaaf 2′
Mixtuur 3-4 sterk Discant
Trompet 8′ Bas
Trompet 8′ Discant

Bovenklavier of Nevenwerk: C – f3
Viool de Gambe 8′ Discant
Fluit Dolce 8′ Bas
Fluit Dolce 8′ Discant
Fluit d’Amour 4′
Woudfluit 2′
Quintfluit 3 sterk Bas
Quintfluit 3 sterk Discant
Tremulant – inliggend

Pedaal: C-h°
Subbas 16′

Werktuigelijke Registers:
Manuaalkoppel
Windlosser – klein knopje links onder de klavieren.