Norwich, Church of Saint John the Baptist Maddermarket

Foto: John Salmon © 2017

  • De kerk van Saint John ‘Maddermarket’ in Norwich is in eerste aanleg in de elfde eeuw gebouwd, maar heeft de huidige vorm gekregen in de vijftiende eeuw. Delen van de kerk zijn later vernieuwd, met name in de negentiende eeuw. Ook het interieur dateert grotendeels uit de  negentiende-eeuw. Het gebouw werd in 1982 buiten gebruik gesteld door de Anglican Church, en in gebruik genomen als Grieks-Orthodoxe kerk. Sinds 1990 is de kerk niet meer in gebruik voor kerkdiensten. Het gebouw wordt beheerd door de Churches Conservation Trust.
  • In de kerk stond een orgel van rond 1860 dat in 1904 is verkocht aan Saint Peter’s Church in Lowestoft. In Norwich werd het oude orgel uit Lowestoft geplaatst door de firma Norman & Beard. Volgens een folder in de kerk van de Churches Conservation Trust zou het orgel in 1897 gebouwd zijn door Robert Hope-Jones, maar volgens NPOR is het een orgel van Morten & Taylor uit 1880. Bij de overplaatsing werd het door Norman & Beard ingrijpend verbouwd. Het pneumatische sleepladen-orgel kreeg een plaats aan de zuidoostzijde van de kerk, op de kerkvloer. Het instrument is in 1913 door Norman & Beard herbouwd waarbij de mechanische tractuur is vervangen door pneumatiek. Het is toen ook op een galerij geplaatst aan de westzijde van de kerk.

Dispositie:

Great Organ: C – g3 Open Diapason 8′, Clarabella 8′ (TC), Dulciana 8′, Principal 4′, Harmonic Flute 4′, Fifteenth 2′, Clarionet 8′ (TC).
Swell Organ: C – g3 Bourdon 16′, Horn Diapason 8′, Lieblich Gedackt 8′, Gamba 8′, Principal 4′, Piccolo 2′, Cornopean 8′, Oboe 8′.
Pedal Organ: C – f1 Bourdon 16′, Bass Flute 8′.
Koppelingen: Swell to Great, Great to Pedal, Swell to Pedal.