Obereggenen, Schloss Bürgeln, Schlosskapelle, Kistorgel

Bron foto: firma Vleugels

  • In de kapel van het Schloss Bürgeln bij Obereggenen, gemeente Schliengen (Baden-Württemberg), plaatste de firma Vleugels in 2016 een klein mechanisch sleeplade-orgel. Het is geplaatst in een glazen orgelkas. Het orgel heeft zes registers en er is geen pedaalklavier. Het is volledig verplaatsbaar. Het is niet nieuw gebouwd voor deze locatie. Het orgel werd in 2000 vervaardigd voor het Christuspavillon op de Expo Hannover. Het werd hier in gebruik genomen op 1 juni 2000 met een bespeling door Peter Bares.
  • Na de tentoonstelling werd het instrument door de firma Vleugels gebruikt voor verschillende promotieactiviteiten. Daarna werd het overgeplaatst naar het koor van de Sankt Quintinkirche in Mainz. Het is hier in gebruik genomen op 24 juni 2001 met een bespeling door Thomas Drescher.
  • Ook deed het tijdens de restauratie van het orgel in de Sankt Martinskirche in Garmisch dienst als tijdelijke vervanging. Het dak van het orgel is uitgerust met jaloezieën, die door een trede bediend kunnen worden. De toonhoogte is vastgesteld op a’ = 440 Hz, maar kan door een transponeerinrichting een halve toon hoger of lager worden gezet. In oktober 2016 is het instrument in Schliengen in gebruik genomen.
  • De stemmingstemperatuur is evenredig zwevend.

Dispositie:

Manual: C – g3 Bourdon 8′, Salicet 8′, Flaut 4′, Quint 2 2/3′ (discant), Principal 2′, Terz 1 3/5′ (discant).
Speelhulpen: Schwelltritt, Transpositionsvorrichtung.