Östra Ryd (Uppland), Östra Ryds Kyrka (Uppland)

Foto: Onbekend

  • In 1781 bouwde Jonas Ekengren een nieuw mechanisch sleepladenorgel voor Östra Ryds Kyrka in Uppland. In 1841 bouwde Pehr Zacharias Strand een nieuw mechanisch sleepladen-orgel, waarbij het front van Ekengren behouden bleef. Het was een orgel met een manuaal en een vrij pedaal.
  • Het orgel is in 1949 door de firma Frobenius gerestaureerd en uitgebreid met een tweede klavier. Het pijpwerk hiervoor is achter het bestaande orgel geplaatst in een uitbreiding van de orgelkas. Frobenius vergrootte ook de omvang van de manualen van 51 toetsen (C-d”’) naar 56 (C-g’), en van het pedaal van 20 toetsen (C-g°) naar dertig (C-f’). De registertractuur werd pneumatisch aangelegd. Adviseur bij de werkzaamheden was Waldemar Åhlén.
  • De firma Marcussen & Søn heeft in 1980 een restauratie uitgevoerd. De dispositie van het tweede manuaal breidden zij uit met een registers. De registertractuur werd opnieuw aangelegd met mechanische tractuur.
  • Een laatste verbouwing werd uitgevoerd door de firma Bergenblad & Jonsson in de jaren 1999-2000. Zij hebben het orgel uitgebreid tot 21 registers en plaatsten een nieuwe vrijstaande speeltafel aan de rechterkant (noordzijde) van het orgel. Aan de linkerkant is nog altijd de oude speeltafel van Pehr Strand aanwezig.

Huvudverk: C – g3 (deling tussen B en c°) Principal 8′, Fugara 8′, Rörfleut 8′, Octava 4′, Qvinta 3′, Octava 2′, Trumpet 8′ (gedeeld).
Öververk: C – g3 (deling tussen B en c°) Vox Retusa 8′, Gedackt 8′, Piffaro 8′ (vanaf c°), Principal 4′, Hohlfleut 4′, Nasat 3′, Wallfleut 2′, Terz 1 3/5′, Vox Humana 8′, Tremulant.
Pedal: C – f1 Subbas 16′, Violincell 8′, Dubbelgedackt 8′, Octava 4′, Basun 16′.
Koppelingen: Huvudverk – Öververk, Huvudverk – Öververk 16′, Pedal – Huvudverk, Pedal – Öververk, Pedal – Öververk 4′.