Oude Pekela, Het Anker

Foto’s: Michiel van ’t Einde © 2015

  • Op 31 mei 1857 speelde S.W. Trip een nieuw orgel van Petrus van Oeckelen in in de Hervormde Westerkerk te Harlingen. Deze kerk (uit 1650) werd in 1896 afgebroken, waarna het orgel door Jan Proper in de Gereformeerde Kerk in Oude Pekela is opgesteld. In de jaren twintig breidde Valckx & Van Kouteren het uit met een pneumatisch vrij pedaal.
  • Na de bouw van een nieuwe kerk in 1980 plaatste Koch het orgel over. Hierbij werd een volledig nieuw orgel in de kas geplaatst, met gebruikmaking van veel oud materiaal. Het orgel is op de begane grond geplaatst. De registerknoppen en windladen zijn nog origineel. De Trompet 16′ is nooit geplaatst.
  • Eind 2014 is het orgel te koop aangeboden in verband met de komende sluiting van het kerkgebouw. Het is inmiddels gedemonteerd en overgeplaatst naar de kleine montagehal van de firma J.L. van den Heuvel Orgelbouw in Dordrecht. Het is nog steeds te koop.
  • De stemmingstemperatuur is evenredig zwevend.

Dispositie:

Hoofdwerk: C – g3 Bourdon 16′ (vanaf gis’), Prestant 8′, Bourdon 8′, Octaaf 4′, Nachthoorn 4′, Quint 3′, Octaaf 2′, Cornet V sterk (discant), Mixtuur V sterk, Trompet 16′ – gereserveerd, Trompet 8′.
Bovenwerk: C – g3 Holpijp 8′, Salicionaal 8′, Voix Celeste 8′ (vanaf c°), Fluit 4′, Nasard 2 2/3′, Fluit 2′, Klarinet 8′, Tremulant.
Pedaal: C – d1 Subbas 16′, Octaaf 8′.
Couplers: Manuaalkoppel (gedeeld), Pedaal – Hoofdwerk.