Reek, Sint Antoniuskerk, Hoofdorgel

Foto’s: Nico van Duren © 2012 & Foto’s: Wim Verburg © 2007

Op het terrein van de psychiatrische kliniek ‘Huize Padua’ staat een grote neogotische kapel. In de kapel plaatste de firma Gebr. Vermeulen – Alkmaar/Weert in 1938 een pneumatisch orgel met twee manualen en pedaal. Het orgel werd opgesteld in twee kassen aan weerszijden van een venster. Sinds 1997 is de kapel niet meer in gebruik. Het orgel functioneerde in 2002 nog prima, alleen deed de Piccolo 2′ niets. Mogelijk was dit register niet aanwezig. 

Het instrument is in 2005 door Nico van Duren gedemonteerd. Het is door hem gerestaureerd en opgebouwd op de galerij aan de westzijde van de Sint Antoniuskerk te Reek. Eind 2012 kon het in gebruik worden genomen.

De windladen zijn kegelladen. De foto’s van Wim Verburg zijn gemaakt tijdens de restauratie en overplaatsing van het orgel naar Reek.

Dispositie:

Hoofdwerk: C – g3 Bourdon 16′, Prestant 8′, Fluit Harmoniek 8′, Bourdon 8′, Octaaf 4′, Quint 2 2/3′, Octaaf 2′, Trompet 8′.
Zwelwerk: C – g3 Fluit Prestant 8′, Gamba 8′, Voix Celeste 8′ (from c°), Dolce 8′, Roerfluit 4′, Sexquialter 2 2/3′, Piccolo 2′, Basson Hobo 8′.
Pedaal: C – f1 Subbas 16′, Gedektbas 8′.
Koppelingen: Manuaal I – Manuaal II, Pedaal – Manuaal I, Pedaal – Manuaal II, Manuaal I – Manuaal II suboctaaf, Manuaal I superoctaaf.
Speelhulpen: Automatisch pedaal, Vaste combinaties (p – mf – f – tutti).