Roskilde, Domkirke Sct. Lucius

Foto’s: ©  Sietze de Vries  www.Sietzedevries.nl

  • Het orgel van de Domkerk in Roskilde heeft een orgelkas waarvan delen uit de vijftiende eeuw stammen. De Vlaamse orgelmaker Rottensteen-Pock heeft in 1555 een nieuw orgel gebouwd, waarbij de onderbouw van het vorige instrument behouden bleef. In 1611 werkte Nikolaus Maas aan dit orgel, maar het huidige instrument is feitelijk tot stand gekomen in 1654, toen Johann Lorentz het geheel omgebouwd en vernieuwd heeft. Omdat hij stierf voor de voltooiing van de werkzaamheden werd het werk voltooid door zijn meesterknecht Gregor Mülisch. Caspar Lübbeke maakte nieuwe ornamenten voor de orgelkas. De kas is verder versierd met vroeg-renaissance motieven van de hand van Peyter, waarachter zich echter nog gotische delen bevinden.
  • Het orgel is in de loop van de eeuwen diverse keren gerestaureerd en gewijzigd. In 1833 was een herstelling dringend nodig. Marcussen & Reuter voerden een ingrijpende revisie uit, breidden het orgel uit met enkele nieuwe stemmen en vergroten de manuaalomvang tot f”’. Om het bovenwerk hebben zij een zwelkast geplaatst, de eerste in Denemarken. Door de firma Busch werd het orgel in 1887 meer geromantiseerd.
  • Uitgaande van de principes van Albert Schweitzer en eveneens geadviseerd door Ernst Schiess uit Zwitserland bouwde Frobenius het instrument in 1926/1927 om. De tractuur was nu pneumatisch. Belangrijk voor het orgel was een complete herbouw door Frobenius in de jaren 1952-1957. In 1975 voltooiden Jensen & Thomsen een restauratie, waarbij verschillende registers zijn vervangen.
  • Onder leiding van Cor Edskes is het instrument in 1991 teruggebracht in de toestand van 1655 door de firma Marcussen. Hierbij is de rugwerkkas weer hersteld in de originele staat en werd het zwelwerk verwijderd en het borstwerk gereconstrueerd.

The stoplist of the organ: (1991)

Manual: (CDEFGA-c3)
Bordun 16
Principal 8
Spitzflöjt 8
Octava 4
Rohrflöjt 4
Nassath 3
Super Octava 2
Mixtur 4-5 Chor
Trompet 8
Tremulant*
Spærreventil**

Rygpositiv: (CDE-c3)
Gedact 8
Principal 4
Gedact 4
Octava 2
Salicional 2
Sedecima 1
Sesquialt
Mixtur 3 Chor
Hoboy 8
Tremulant
Spærreventil

Brystværk: (CDEFGA-c3)
Gedact 8
Gedactflöjt 4
Octava 2
Waltflöjt 2
Sedecima 1
Regal 8
Geigen Regal 4
Tremulant*
Spærreventil**

Pedal: (CDE-d1)
Principal 16
Octava 8
Gedact 8
Octava 4
Mixtur 4 Chor
Posaun 16
Trompet 8
Schalmej 4
Tremulant
Spærreventil

*) bedient tremulant voor Man & BV
**) bedient sperventiel voor Man & BV
Cimbelstern; Vogelenzang

Pedaaltoetsen Cs en Ds verbonden met toon cs en ds.
Koppels: Man-RP, BV-Man, Man-P, RP-P
Mechanische toets- en registertractuur.
Sleepladen. 4 keilbalgen. Calcantklok Ongelijkzwevende temperatuur.