Sittard, Nederland (Limburg (Nederlands)) – Apostolisch Genootschap

Foto Delft: F. v.d. Brugge
Foto’s Sittard: Jo Canten © 2020

Bouwer: Louis Jan Kramer uit Boskoop, opgeleverd 7-10-1983, voor de Ontmoetingskerk in Delft. Na sluiting van deze kerk is het orgel door het A.G. aangekocht en door de orgelbouwgroep Con Amore van het A.G. na revisie geplaatst in Sittard (Limburg). De ingebruikname was op 12 april 2015. De ornamentiek is daarbij vervangen door nieuw snijwerk wat beter bij het interieur van het Apostolisch Genootschap past.

De Dulciaan 8v* was vanaf de bouw gereserveerd maar is pas in Sittard geplaatst, gemaakt door Fa. Stinkens. Er zijn nu 798 pijpen; op 12 Subbaspijpen na alle ondergebracht in een kas van 190cm B x 133cm D x 410cm H. De houten pijpen van het groot octaaf van de 3 manuaal 8vten en alle van de Subbas en Gedekt komen uit het Sauer/Walcker orgel van 1923 uit de gesloopte Westerkerk in Delft. Volgens de stemmer zijn alle overige metalen pijpen van Fa. Steffanie uit Herten. Contact met dirigenten is d.m.v. een verstelbare spiegel met dank aan Johan Zoutendijk van de Fa. Verschueren. In 2017 is de lessenaar iets aangepast en met een 12 puntige ster versierd. Symbool voor de 12 tonen… En sinds kort hangen 2 JSB initiaal symbooltjes onder de frontpijpen uit respect voor deze grootmeester. De orgelbank is in hoogte verstelbaar.

*De Dulciaan 8′ is afkomstig uit het voormalige orgel in het A.G. Badhuislaan te Hilversum en is door Con Amore o.l.v. Edwin Stuivenberg passend gemaakt.

De toonhoogte is a’ = 444 Hz. bij 18 graden Celsius.

De dispositie:

Hoofdwerk: (man. II)
Prestant 8’
Roerfluit 8’
Octaaf 4’
Octaaf 2’
Mixtuur

Nevenwerk: (man. III)
Holpijp 8’
Roerfluit 4’
Quint 2 2|3’
Woudfluit 2’
Terts 1 3|5’
Sifflet 1’
Dulciaan 8′
Tremulant

Pedaal
Subbas 16’
Gedekt 8’
Prestant  8’ (transmissie)

Koppelingen:
Koppelklavier (man. I)
waarop hoofdwerk en nevenwerk samenklinken.

Pedaal-hoofdwerk
Pedaal-nevenwerk

Deze koppelingen zijn dubbel uitgevoerd: als registertrekker en als voetschuif.