Stavenisse, Oud Gereformeerde Gemeente

Foto’s: Rien Rolfes © 2015

In 1969 plaatste orgelbouwer D. Monster, de latere dominee, een orgel in het kerkgebouw van de Oud Gereformeerde Gemeente van Stavenisse. Het was een in 1948 door de firma Van Leeuwen uit Leiderdorp gebouwd orgel afkomstig uit de Gereformeerde Kerk in Nieuwerkerk aan den IJssel. Het was onder advies van de Gereformeerde Organisten Vereniging gemaakt. Op 31 augustus 1949 werd het instrument in gebruik genomen met een concert door adviseur Willem Kooy.

In september 2013 heeft de firma A. Nijsse het orgel met enkele digitale stemmen uitgebreid. Het hoofdwerk werd voorzien van een Fluit 4′, Octaaf 2′, Cornet V sterk discant en Trompet 8′. De bestaande Octaaf 2′ van het zwelwerk werd in een Fluit 2′ gewijzigd. Op het pedaal werd een digitale Bazuin 16′ toegevoegd. De speeltafel werd van nieuwe registerwippers voorzien. Verder is het instrument grondig gereviseerd. De zwelkast en de tremulant zijn toen gerepareerd. Het pneumatische kegelladen-orgel heeft een evenredig zwevende stemming, en de toonhoogte is a’ = 440 Hz. De digitale stemmen zijn schuin weergegeven.

Dispositie:

Hoofdwerk: C – g3 Prestant 8′, Roerfluit 8′, Octaaf 4′, Fluit 4′, Octaaf 2′, Mixtuur III-IV sterk, Cornet V sterk Discant, Trompet 8′.
Zwelwerk: C – g3 Holquintadeen 8′, Viola di Gamba 8′, Celeste 8′, Fluit 4′, Nasard 2 2/3′, Fluit 2′, Schalmey 8′.
Pedaal: C – f1 Subbas 16′, Gedekt 8′ unit, Bazuin 16′.
Werktuiglijke Registers:
Koppel Manuaal I – Manuaal II, Koppel Pedaal – Manuaal I, Koppel Pedaal – Manuaal II, Superkoppel Pedaal – Manuaal II, Vaste combinaties, Automatisch piano-pedaal.