Uithuizen, Doopsgezinde Kerk

Foto’s: Wim Verburg – 2002

In de brochure van de Doopsgezinde Kerk (Het orgel van de Doopsgezinde kerk van Uithuizen) staat te lezen:

Het orgel werd als een zogenoemd “rein pneumatisch instrument” geconstrueerd. De toepassing van pneumatiek i.p.v. het gebruikelijke mechanische systeem voor de toets- en registertractuur, werd destijds als een verlichting van de bespeelbaarheid van vooral grote orgels gezien. (…)
Het bijzondere van het orgel in de Doopsgezinde kerk van Uithuizen is, dat dit instrument na het bouwjaar (Standaart, 1916) vrijwel geen wijzigingen heeft ondergaan. De enige verandering vond in 1937 plaats, toen een electrische windmachine in gebruik genomen werd ter vervanging van de handpomp. (…)
Omdat het te Uithuizen gaaf bewaarde instrument, karakteristiek is voor een bepaalde periode in de orgelbouw, was een grondige reparatiebeurt verantwoord. Door de enthousiaste inzet van de leden van het Orgel- en Bouwfonds, was het mogelijk dit te verwezenlijken. De herstelwerkzaamheden werden aan de orgelmaker Mense Ruiter uit Zuidwolde (Groningen) opgedragen.
De uit 1937 daterende windmachine werd door een nieuwe vervangen, de pneumatiek vernieuwd en beschadigd pijpwerk hersteld. Tijdens de kerkdienst van 28 november 1999, werd het orgel feestelijk in gebruik genomen.

De dispositie:

Manuaal: (C-f3)
Bourdon 16
Prestant 8
Roerfluit 8
Viola di Gamba 8 *
Voix Celeste 8 **
Octaaf 4
Fluit dolce 4
Woudfluit 2

Pedaal: (C-d1)
Subbas 16 (C-H transmissie; c0-d1 in roerfluit)

*: C-H in roerfluit
**: vanaf f0

Drukknoppen: P, F, T, A
pedaalkoppel