Urk, Kerkje aan de Zee

Foto: L. Schudde, info: J.W. Hakvoort, http://orgels.opurk.nl

Urk, Kerkje aan de Zee

De voormalige hervormde kerk is zonder twijfel het mooiste kerkgebouw van Urk. Het gebouw is sinds 1980 buiten gebruik; De hervormde gemeente nam toen het nieuwe kerkcentrum “De Ark” in gebruik. De kerk is vervolgens gerestaureerd en wordt nu nog incidenteel gebruikt voor concerten en huwelijksbevestigingen.
Sinds 1905 heeft deze kerk maar liefst 4 orgels binnen haar muren gehad. Het hieronder beschreven orgel is na de grote kerkrestauratie in 1988 door Klaas Kapitein geplaatst.

Het instrument is oorspronkelijk afkomstig uit de hervormde kerk van Munnekeburen (Fr), en is in 1901 door de Fa. Van Dam te Leeuwarden gebouwd. Nadat deze kerk is gesloten is het orgel dus verkocht naar Urk. Tijdens een inbraak in 1989 is het rechter vleugelstuk helaas ernstig beschadigd. Dit is gelukkig professioneel hersteld, maar vanaf de klaviatuur is deze beschadiging nog wel zichtbaar. In 2000 is het orgel volledig gerestaureerd door Van Vulpen Orgelbouw te Utrecht. Zeker in combinatie met het schitterende kerkinterieur is het orgel hier op de juiste plaats terecht gekomen.

De dispositie: (pedaal aangehangen)

Manuaal:
Prestant 8′
Bourdon 16′ d
Holpijp 8′
Violoncello 8′
Octaaf 4′
Fluit d’Amour 4′
Prestant 2′
Cornet III d
Trompet 8′ b/d
Tremblant