Wetering, Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt)

Foto’s: Michiel van ’t Einde © 2011

  • In de Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) Blokzijl c.a. werd rond 1960 een unitorgel aangeschaft, dat gelijk met het kerkgebouw in gebruik werd genomen. De bouwer is onbekend. Het instrument had slechts twee rijen pijpen, waarvan een dispositie van zes stemmen werd afgeleid. Het instrument heeft geen pedaalklavier. De tractuur is elektrisch
  • In 1987 is het orgel gereviseerd door de firma Patijn, waarbij tevens het aantal stemmen is uitgebreid tot acht. Hiertoe werden een Roerfluit 4′ en een Terts 1 3/5′ geplaatst. Deze laatste is slechts te gebruiken als Sesquialter (discant) in combinatie met pijpwerk afgeleid uit de Prestant 4′. Het orgel is voorzien van een baskoppel, waardoor de laagst aangeslagen toets een octaaf lager ook wordt gespeeld. Een vergelijkbare constructie is gemaakt voor de Sesquialter: deze klinkt alleen bij de hoogst aangeslagen toets. Voor de uitbreiding gebruikte Patijn bestaand pijpwerk. Op 21 oktober 1988 werd het orgel weer in gebruik genomen.

Dispositie:

Manuaal: C – g3 Prestant 8′ (B/D) – C-H gecombineerd met Holpijp, Holpijp 8′ (B/D), Prestant 4′ (B/D), Roerfluit 4′ (B/D) – 1987, Gedekt 4′ (B/D) – uit Holpijp, Quint 2 2/3′ (B/D) – uit Prestant, Octaaf 2′ (B/D) – uit Prestant, Sesquialter II sterk (discant) – 1960/1987, Tremulant.
Couplers: Baskoppel.