Wijhe, Kerk van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Foto’s en info: http://home.planet.nl/~vilsf01/parochiewijhe

Het orgel, gebouwd door de Gebroeders Franssen uit Roermond, is een tweeklaviers instrument met vrij pedaal en telt 13 registers.

Het orgel met karakteristieke frontindeling staat opgesteld op het balkon. De klaviatuur bevindt zich, vanuit de kerk gezien, aan de linkerzijkant. Gezien de detaillering van het neogotische front en de makelij van windladen en mechanieken ligt het bouwjaar zeer waarschijnlijk tussen 1860 en 1880. Het instrument is waarschijnlijk door de fa. Franssen als nieuw instrument geleverd aan een kerk in Duitsland. Daar moest waarschijnlijk in 1917 het pijpwerk, zoals ook met veel andere orgels is gebeurd, worden afgegeven om te worden omgesmolten voor de oorlogsindustrie. Mogelijk is hierbij niet alleen het frontpijpwerk maar ook het binnenpijpwerk ingeleverd, waarna het ”lege” orgel door de fa. Franssen werd teruggekocht en van nieuw (grotendeels zinken) pijpwerk werd voorzien. Voordat het orgel verkocht is aan “Wijhe” is het orgel nog enige jaren aan “een kerk alhier” verhuurd geweest Vergelijking van de dispositie zoals door fa. Franssen aan “Wijhe” werd aangeboden (“Ocasie orgel met 2 klavieren & vrij pedaal”) met de huidige dispositie geeft aan dat er oorspronkelijk een Octaaf 4’ gedisponeerd is geweest. Op dit moment is er geen Octaaf 4’ en wel een Octaaf 2’ die in 1919 door Franssen niet is genoemd. (is mogelijk in later tijd de Octaaf 2’ toegevoegd om meer helderheid te verkrijgen?).

Om het orgel in Wijhe te kunnen plaatsen zijn beide buitenste torens verlaagd, dientengevolge zijn door de fa. Franssen nieuwe frontpijpen geleverd. Vergelijking van de door de fa. Franssen opgegeven afmetingen van het orgel met de huidige en de aangetroffen sporen ter plekke leert ook dat de oorspronkelijke achterwand is gebruikt om het orgel middels toegevoegde zijwanden naar achter toe uit te breiden. Zo werd plaats gevonden voor de pneumatisch aangelegde lade voor de Subbas 16’ (deels transmissie met de Bourdon 16’ Manuaal I).

Rond 1960 en 1967zijn herstelwerkzaamheden aan het orgel verricht en in 1980 is het instrument integraal schoongemaakt.

De kas:
Het instrument is geplaatst in een gedeeltelijke open opstelling. Er is geen dak. De muur van de kerk vormt de achterwand. De stijl van het front kan worden aangeduid als eenvoudig neogotisch. De onderbouw is van eiken. Er zijn drie-zijdige torens met elk 7 pijpen; een lage middentoren en twee hoge zijtorens. Daartussen bevinden zich twee rechte velden met elk 9 pijpen. De frontpijpen zijn van zink. De zijwanden bestaan uit naaldhouten kraaldelen.

In de kas zijn verschillende inscripties te vinden:
– G.H.J.Schoenaker, Enkweg 58, 26 juli 1941;
– Schoongemaakt, A.Nöhren 1926;
– Bij de windtrappers: 1/1 – 20 1 2 – 1920.

WINDVOORZIENING: Deze geschiedt d.m.v. een magazijnbalg. De verbinding met de windmachine geschiedt d.m.v. een metalen buis.

LADEN: Het orgel bezit twee mechanische sleepladen in twee delen (C-cis kant)
Lade-uitslag: CIS-H, f”’ , c-e”’,B-C, klaviatuur

TRACTUUR: De toetstractuur is mechanisch.

In 2012 is dit orgel gedemonteerd en opgeslagen.

PIJPWERK
Er is veel zinken pijpwerk. De metalen labiaalstemmen hebben geperste labia. Het open pijpwerk is, indien niet anders vermeld, uitgerust met expressions. Het houten pijpwerk is van naaldhout. Hieronder volgt een globale inventarisatie:

Hoofdwerk: (C-f3)
Bourdon 16′ C-f” hout, fis”-f”’ metaal
Prestant 8′ C-f’ zink; fis’-f”’ metaal
Bourdon 8′ C-f” hout, fis”-f”’ metaal
Octaaf 4′ C-d zink; dis-f”’ metaal; fis”-f”’ zonder steminr.
Quint 3′ metaal; a’-f”’ zo.steminr.
Octaaf 2′ metaal;C-f’ expressions, fis’-f”’ zo.steminr.
Cornet c’-f”’; op lade; metaal; samenstelling: 4 – 2 2/3 – 2 – 1 3/5
Trompet 8′ C-h zinken corpora; C-f met enkel kop, fis’-h’ kop en ring, c”-f”’ met nootjes. Duitse, rechte lepels en tongen.

Nevenwerk: (C-f3)
Bourdon 8′ C-f” hout, fis”-f”’ metaal
Gamba 8′ C-f’ zink; fis’-f”’ metaal
Aeoline 8′ g0-f”’ metaal, overige zink
Fluit travers 4′ C-h open fluit, c’-f”’ overblazend, stemkrullen, c”-f”’ zo. Steminr.

Pedaal: (C-d1)
Subbas 16′ Hout