Hattem, Christelijke Gereformeerde Kerk “De Veste’

Foto’s: Michiel van ’t Einde © 2011

  • De Eben-Haëzerkerk aan de Spaarwaterstraat in Den Haag is in 1980 in gebruik genomen, ter vervanging van de oude kerk aan de Snoekstraat. Het orgel dat Gerrit van Leeuwen in 1906 voor deze kerk leverde is verdwenen. Het “nieuwe” orgel werd in 1968 gebouwd voor de Gereformeerde Gemeente te Hilversum. Dit mechanische sleepladen-orgel is gebouwd door Van den Berg & Wendt.
  • In 1983 verhuisde het instrument naar Den Haag, waar het op 26 februari in gebruik werd genomen. Het had geen vrij pedaal, maar is in de loop van 1983 uitgebreid met twee registers op een zelfstandige pedaallade. De Eben-Haëzerkerk is in de zomer van 2000 buiten gebruik gesteld. Het gebouw is verkocht aan de Joods-orthodoxe gemeente.
  • Het orgel werd enige tijd later verkocht aan de Christelijke Gereformeerde Kerk te Hattem, waar tot dan toe een elektronium werd gebruikt. Het is overgeplaatst door Patijn Orgelbouw te Wapenveld. De opstelling van de kas werd gewijzigd: door de onderkas een halve slag te draaien is de klaviatuur aan de voorzijde terecht gekomen. Aan weerszijden werden twee pedaaltorens gemaakt, het groot octaaf van de Prestant 8′ werd aangevuld en de Sesquialter gesplitst in twee aparte registers. Op zaterdag 6 maart 2004 is het orgel in gebruik genomen. ’s Avonds heeft Bert Gelderman, organist van de kerk, een concert gegeven.

Dispositie:

Manuaal: C – g3 Prestant 8′, Holpijp 8′ (B/D), Octaaf 4′, Roerfluit 4′ (B/D), Quint 2 2/3′ (discant), Octaaf 2′, Terts 1 3/5′ (discant), Mixtuur I-III sterk (B/D).
Pedaal: C – d1 Bourdon 16′, Roerfluit 8′.
Couplers: Pedaalkoppel.