Papendrecht, Grote Kerk

Informatie+dispositie: Wim Lindhout
Foto’s: Wilfred de Heer

Gegevens van het orgel in de Grote Kerk te Papendrecht.

De orgelhistorie van de Grote Kerk gaat terug tot aan het einde van de 19e eeuw toen de gemeentezang werd begeleid door een seraphine-orgel, een soort harmonium. In 1900 besluit de kerkvoogdij een orgel te kopen bij de Rotterdamse orgelbouwer N.W. van Meggelen. Dat is een orgel van 15 stemmen met twee klavieren en Bourdon 16’ in het pedaal. Dat orgel wordt in 1901 in gebruik genomen maar voldoet blijkbaar niet. In 1903 besluit de kerkvoogdij de betalingen op te schorten “omdat het orgel nog niet aan de gestelde eischen voldoet”.

In 1918 wordt ds. Van der Wal predikant te Papendrecht. Hij was zeer muzikaal en bespeelt het orgel, de piano en ook viool. Hij reist zelf naar Duitsland om het orgel te kopen. De Duitse orgelbouwer G.F. Steinmeyer & Co te Oettingen – Nürnberg bouwt het orgel en in 1923 wordt het in gebruik genomen. De dispositie heeft dan nog niet de huidige samenstelling. In 1958 restaureert de fa. Pels & zoon het orgel en breidt het uit naar de huidige dispositie.

In 1983 wordt een grote technische restauratie uitgevoerd door de firma Pels & van Leeuwen. De windladen worden vervangen. De oude pneumatische tractuur maakt plaats voor een nieuwe elektrische tractuur en moderne register- en koppelschakelingen. De orgelkast wordt geheel dichtgemaakt en, in samenwerking met architect T.M. Bokhorst, wordt het orgelfront gewijzigd in stijl met het karakter van het instrument en de architectuur van het kerkgebouw. De huidige dispositie:

HOOFDWERK C-g3
Prestant 8
Concertfluit 8
Octaaf 4
Roerfluit 4
Quint 3
Octaaf 2
Mixtuur IV sterk
Sesquialter II sterk
Trompet 8
Tremulant

ZWELWERK C-g3
Vioolprestant 8
Salicionaal 8
Celeste 8
Gedekt 8
Prestant 4
Dwarsfluit 4
Nasard 3
Piccolo 2
Scherp III-IV sterk
Dulciaan 8
Tremulant

PEDAAL C-f1
Subbas 16
Gedekt 8
Octaafbas 8
Koraalbas 4
Fagot 16
Trompet 8
Klaroen 4

KOPPELS:
I + II
I + II 4
I + II 16
Melodiekoppel
II + II 4

SPEELHULPEN:
Vrije combinatie
Crescendorol