Ringkøbing, Ringkøbing Kirke, Barok-orgel

Foto’s: Mads Kjersgaard © 2021

 

  • Het orgel van Ringkøbing Kirke is gebouwd in een kas die stamt uit 1633. De firma Demant bouwde in 1861 in deze kas een nieuw orgel met één manuaal en aangehangen pedaal. In 1888 heeft Frederik Nielsen het orgel uitgebreid met een tweede klavier. Frobenius breidde het instrument in 1935 uit met een pneumatisch vrij pedaal met twee stemmen en wijzigde bovendien de dispositie. Een laatste restauratie heeft plaatsgevonden in 1953, opnieuw door Frobenius. Daarbij werd de zwelkast van het tweede manuaal verwijderd en de dispositie van het orgel opnieuw gewijzigd.
  • In 2003 is besloten het barokinstrument te reconstrueren. Met het binnenwerk van Demant is een nieuw orgel gebouwd voor Ringkøbing Kapel. Mads Kjersgaard vanaf 2008-2010 een nieuw mechanisch sleepladen-orgel in barokstijl met twee manualen en zonder pedaal. In 2018 is het voltooid. De klavieren zijn uitgevoerd met kort octaaf en de temperatuur is middentoon. Het orgel is ontworpen aan de hand van de schaarse gegevens die over het oude instrument bewaard waren gebleven. De orgelkas is gedeeltelijk ook hersteld in oude vorm, maar enkele toevoegingen bleven gehandhaafd.
  • De stemmingstemperatuur is gemodificeerde middentoon. De toonhoogte is a’ = 470 Hz. en de winddruk is 65 mm.

Dispositie:

Hovedværk: CDEFGA – c3  Principal 8′, Gedact 8′, Octava 4′, Nasat 3′, Super Octava 2′, Mixtur 2-3 fag, Trompet 8′.
Underværk: CDEF – c3 Quintadena 8′, Offen Fløite 4′, Gemshorn 2′, Sif Fløite 1 1/2′, Sexqvialter Discant 2 fag (vanaf f°), Regal 8′.
Overige registers: Simbelstierne.
Koppelingen: Manualkoppel..
Speelhulpen: Tremulant.