Eine, Sint Elligiuskerk

Klik op deze link voor foto’s en een uitgebreidere beschrijving van het orgel in de Sint Elligiuskerk in Eine (Oost-Vlaanderen) België

Louis Bis en Pierre d’Estré bouwden in 1651 een nieuw mechanisch sleepladen-orgel voor de Sint Elligiuskerk in Eine (Oost-Vlaanderen). Vanwege het gildestelsel was het niet gebruikelijk dat de orgelkast werd gemaakt door de orgelmakers. Deze is daarom gemaakt door schrijnwerker Michiel van Prenteghem. In de 18e eeuw is het orgel een paar keer gewijzigd. In 1900 is het omgebouwd door de gebroeders Joris. In de Eerste Wereldoorlog liep het instrument zware schade op. In 1943 verving Jules Anneessens het binnenwerk en is de orgelkas ingrijpend verbouwd. Het front is op een paar kleine onderdelen na bewaard gebleven. Van het 17e eeuwse binnenwerk is nagenoeg niets bewaard gebleven. Het pneumatische orgel is gebouwd in laatromantische stijl. Het Groot-orgel heeft 2 sleepladen aan weerszijden van de orgelkas die pneumatisch aangestuurd worden, het Klein orgel heeft een kegellade.  Het is onbekend wat voor windlade het pedaal heeft. De speeltafel is vrijstaand.

Dispositie:

Groot Orgel: Gedekt 16′, Monter 8′, Gedekt 8′, Gamba 8′, Harmonische Fluit 8′, Praestant 4′, Octaaf 2′, Vulwerk 3 rangs, Trompet 8′.
Klein Orgel: Wilgenpijp 8′, Zachte Fluit 8′, Zweving 8′, Fluit 4′, Kwint 2 2/3′, Hobo 8′.
Pedaal: Zachte Bas 16′, Bas 8′.
Koppelingen: Groot Orgel – Klein Orgel, Groot Orgel – Klein Orgel 16′, Groot Orgel – Klein Orgel 4′, Groot Orgel 4′, Pedaal – Groot Orgel, Pedaal – Klein Orgel.
Speelhulpen: Tremulant.