Maldegem, Sint Barbarakerk

Foto’s: jancoschout@solcon.nl
© 2007
Tekst: Jan van der Male © 2007

Omstreeks 1768 sloot de toenamlige Kerkfabriek van de H. Sint Barbarakerk te Maldegem een contract af met Pieter van Peteghem uit Gent voor de bouw van een éénmanualig orgel. Omstreeks 1825 breidde Van Peteghem dit instrument zelf uit met een Positief.
Op initiatief van de Kerkfabriek van de Sint-Barbarakerk werd rond 1855 een nieuw (en groter) doksaal gebouwd en werd tegelijk uitgekeken naar een groter orgel. Er werd informatie opgevraagd bij ondermeer Loret-Ainé uit Sint Niklaas en Herman Drymann (Mayence). Tenslotte werden in 1862 conctacten gelegd met Louis Hooghuys uit Brugge. Hij plaatste het voormalige Van Pethegem-orgel in de kerk van Ladskouter (Oosterzeele) en bouwde voor de St. Barbarakerk te Maldegem een nieuw orgel met 22 registers, verdeeld over twee manualen. Het instrument kreeg een aangehangen pedaal. Het pijpwerk van het Groot Orgel en het Positief werden op een gemeenschappelijke gedeelde windlade
geplaatst waarbij de registers afwisselend per werk werden opgesteld. De windvoorziening werd in de onderkast ondergebracht. De opstelling
van heel wat 8’-registers maakte de afleiding van diveres pijpen noodzakelijk: zowel tussen als voor de windladen zodat het bovendeel van de orgelkast flink gevuld is en de orgelstemmer geen gemakkelijke taak had… De grootste bekers van de Bombarde 16’ werden gemaakt in halve lengte. In 1864 werd het Hooghuys-orgel in gebruik genomen.
In de loop der tijd waren de gevolgen van de compacte en moeilijk bereikbare opstelling goed merkbaar geworden. Ook werd bij diverse aanpassingen het pijpwerk onvoldoende ondersteund zodat er na verloop van tijd verzakkingen ontstonden. Dit leidde uiteindelijk tot het wegnemen van meerdere registers, waaronder een aanzienlijk deel van de tongwerken. Ook werd het dak en de rugwand van het orgel verwijderd, zodat stof en algemene vervuiling onvermijdelijk werd.
Na toezegging van de restauratiepremie vanwege de Vlaamse Gemeenschap werd op 1 juni 2003 met de restauratiewerkzaamheden begonnen, uitgevoerd door Manufacture d’orgues Thomas. De dispositie:

Hoofdwerk:
Bourdon 16
Bourdon 8
Viola di Gambe 8
Flute ouverte 8
Prestant 4
Flute a cheminée 4
Doublette 2
Furniture III sterk
Cornet V sterk sup.
Bombarde 16 bas/sup.
Trompette 8 bas/sup.
Clarinette 8 sup.
Clairon 4 bas

Positief:
Montre 8
Bourdon 8
Salicional 8
Prestant 4
Flute 4
Dolciana 4
Flute octaviante 2
Flageolet 2
Basson-Hautbois 8 B/S

Pedaal: 
aangehangen
Manuaalkoppel
Tremblant