Foto’s: Jan C. v.d.Male © 2008
De Doopsgezinde Kerk in Rotterdam werd in de jaren 1773-1775 gebouwd tussen de St. Laurensstraat en de Leeuwenstraat. Het gebouw stond op een binnenpleintje en was geheel omgeven door huizen. De toegang werd verkregen door een poortje tussen de huizen.
In 1775 plaatste J.J. Mitterreither het eerste orgel in de Doopsgezinde Kerk te Rotterdam. Het orgel met 25 stemmen werd op 11 mei in gebruik genomen.
In 1921 werd het binnenwerk volledig vervangen door orgelbouwer Van der Kley.
Bij het stadsbombardement in mei 1940 werden kerk en het Van der Kley-orgel totaal verwoest. Na de Tweede Wereldoorlog is hier het warenhuis van Vroom & Dreesman verrezen.
De nieuwe Doopsgezinde Kerk werd gebouwd op de plaats waar voor de oorlog de panden Delftse Vaart 8 t/m 13 stonden. Op 23 december 1951 werd de nieuwe Vermaning in gebruik genomen.
Voor de herbouwde Doopsgezinde Kerk werd aan D.A. Flentrop de opdracht gegeven een nieuw orgel te bouwen. De bedoeling was het instrument op de eerste gaanderij te plaatsen en te voorzien van hoofdwerk, rugwerk en pedaal. Door miscommunicatie bleek echter pas na realisatie van het orgelbalkon dat er ruimte nodig was voor een koor, iets dat op deze manier niet mogelijk was. Daartoe werd besloten de eerste gaanderij te benutten als ruimte voor het koor en de speeltafel. Hierboven werd een orgel gebouwd met 23 stemmen, verdeeld over hoofdwerk, bovenwerk en pedaal. Het Flentrop-orgel werd in 1954 in gebruik genomen.
Enkele registers werden pas in 1957 gerealiseerd.
Bij een revisiebeurt in 1994 zijn de tongwerken gewijzigd en is het orgel geherintoneerd.
Dispositie van het Flentrop-orgel (1954):
Hoofdwerk: C – f3 Prestant 8′, Roerfluit 8′, Octaaf 4′, Quintfluit 3′, Octaaf 2′, Mixtuur IV sterk, Dulciaan 16′.
Bovenwerk: C – f3 Holpijp 8′, Prestant 4′, Roerfluit 4′, Gemshoorn 2′, Quint 1 1/3′, Cimbel I-II sterk, Sesquialter II sterk, Schalmei 8′.
Pedaal: C – f1 Prestant 16′, Octaaf 8′, Gedekt 8′, Octaaf 4′, Nachthoorn 2′, Ruischpijp III sterk, Fagot 16′, Cinck 4′,
Werktuiglijke registers: Koppel Hoofdwerk-Bovenwerk, Koppel Pedaal-Hoofdwerk, Koppel Pedaal-Bovenwerk, Tremulant Bovenwerk, Automatisch Pianopedaal, Mechanische sleepladen, Elektrische registertractuur.