Stabroek, Sint Catharinakerk

Foto’s: Janco Schout © 2019

  • Het orgel in de Sint Catharinakerk in Stabroek (Antwerpen) is van origine een orgel van Jean-Baptiste Forceville uit 1697, maar het is in de loop van de tijd ingrijpend verbouwd. Het front in de balustrade is geen rugpositief, maar een schijnfront, dat wel uit 1697 dateert. Het orgel zelf is geheel in de hoofdkas geplaatst. Mogelijk bestond het van oorsprong uit een hoofdwerk en een onderpositief, met aangehangen pedaal. Tegenwoordig heeft het orgel een hoofdwerk en een later toegevoegd zwelwerk en een vrij pedaal, beide met pneumatische speeltractuur. De orgelkas is van de hand van Petrus Malderus, het doksaal is door Peter Convent gemaakt.
  • Het orgel is in de loop van de tijd aangepast, maar de geschiedenis is niet geheel duidelijk. Er is aan gewerkt door de firma Stevens-Vermeersch, Kerkhoff en Stevens. Een laatste revisie en aanpassing is in 1962 uitgevoerd door de firma Jos Stevens. Op 13 januari 1963 is het orgel weer in gebruik genomen, waarbij het door dhr. J. Joris werd bespeeld.
  • Van Forceville zijn nog zeven complete registers aanwezig. Op manuaal I de Bourdon 16′ (vanaf c°), Monter 8′, Prestant 4′, Doublette 2′ en Cornet. Op manuaal II Bourdon 8′ en Flageolet 2′.

Dispositie:

Manuaal I: C – g3 Bourdon 16′, Monter 8′, Bourdon 8′, Prestant 4′, Open Fluit 4′, Doublet 2′, Cornet V sterk, Mixtuur III sterk, Trompet 8′.
Manuaal II (in zwelkast): C – g3 Bourdon 8′, Salicional 8′, Zachte Fluit 4′, Nazard 2 2/3′, Flageolet 2′, Schalmei 8′.
Pedaal: C – f1 Subbas 16′, Bas 8′, Koraalbas 4′.
Koppelingen: Manuaal I – Manuaal II, Pedaal – Manuaal I, Pedaal – Manuaal II.