Roborst, Sint Denijskerk

Klik op deze link voor foto’s en een uitgebreidere beschrijving van het orgel

  • Pierre-Charles Van Peteghem plaatste in 1836 een nieuw orgel in de Sint Denijskerk te Roborst (Oost-Vlaanderen). Het is een eenklaviers mechanisch sleeplade-orgel zonder pedaal. Het front heeft een positief in de balustrade, maar dit is een schijnfront zonder binnenwerk.
  • In 1963 voerde de firma Joseph Loncke een restauratie uit. Hierbij is zijn de windlade, klaviatuur en delen van de mechanieken nieuw gemaakt. Volgens Loncke was de oude windlade gebarsten. De Hautbois van Van Peteghem is door Loncke vervangen door een nieuwe Kromhoorn. De firma Bruggeman reviseerde het orgel in 2003. Daarbij is de windlade van nieuwe telescoophulzen voorzien tegen windverlies. Het klavier is gemaakt van rozenhout (zeer dure houtsoort uit Brazilië). Het wordt bij hoge uitzondering in de klavierbouw gebruikt.
  • Sinds 2013 wordt de kerk niet meer gebruikt voor kerkdiensten. In de orgelkas is droogteschimmel aanwezig en de frontpijpen zijn aangetast door corrosie. Verder is het instrument goed bespeelbaar.

Dispositie:

Manuaal: C – f3 Monter 8′ (discant), Bourdon 8′, Prestant 4′, Roerfluit 4′, Nasard 2 2/3′, Doublette 2′, Vulwerk III sterk, Kromhoorn 8′ – 1963.