Veldhoven, NH Conference Centre Koningshof

Klik op deze link naar Reliwiki voor een Zwart-witfoto van het orgel

  • Onder advies van Hub. Houët bouwde de firma L. Verschueren Orgelbouw uit Heythuysen in 1962 opus 525. Een nieuw mechanisch sleepladen-orgel voor de Heilig Hartkerk van de zusters van het Eucharistisch Hart van Jezus (Klooster Koningshof) in Veldhoven (Noord-Brabant). Het front is in samenwerking met dhr. Koldewey uit Voorburg, architect van het kerkgebouw, ontworpen. Op 28 januari 1962 is het instrument in gebruik genomen. Het complex De Koningshof werd in de jaren 1950-1962 gebouwd. De zusters waren afkomstig uit Moerdijk, waar hun moederhuis in 1944 verloren ging door  oorlogsgeweld. Naast klooster was De Koningshof ook een internaat voor meisjes met verschillende middelbare scholen.
  • Al in 1973 is het complex gesloten en verkocht. In 1977 werd het verbouwd tot congreshotel. Sinds 2002 valt het gebouw onder de NH Hoteles. De oude kapel is tegenwoordig in gebruik als grote congreszaal, de Brabantzaal. Het orgel bleef gewoon aanwezig. Het orgel uit de kleine kapel is aan een klooster in Maliskamp verkocht.
  • Het orgel heeft 15 stemmen, 2 manualen en een vrij pedaal.

Dispositie:

Hoofdwerk (C-g3): 56 toetsen Prestant 8′, Roerfluit 8′, Octaaf 4′, Spitsfluit 4′, Openfluit 2′, Mixtuur III-IV sterk.
Borstwerk (in zwelkast) (C-g3): 56 toetsen Holpijp 8′, Baarpijp 4′, Roerfluit 4′, Octaaf 2′, Sesquialter II-III sterk (from g°), Dulciaan 8′.
Pedaal (C-f1): 30 toetsen Subbas 16′, Baarpijp 8′, Nachthoorn 4′.
Koppelingen: Hoofdwerk – Borstwerk, Pedaal – Hoofdwerk, Pedaal – Borstwerk.
Speelhulpen: Calcant.